Wat is gehoorschade?

Gehoorschade ontstaat als de trilhaartjes in je binnenoor beschadigd raken. De trilhaartjes zorgen ervoor dat de hersenen geluid waarnemen. Deze trilharen raken overbelast bij extreme geluidsgolven waardoor ze kapot gaan. Bij beschadiging van de trilharen wordt het waarnemen van geluid moeilijker.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Iedereen jong en oud kan gehoorschade oplopen. Er zijn verschillende oorzaken van gehoorschade en deze kunnen gedeeltelijk voorkomen worden. De twee voornaamste oorzaken van gehoorschade zijn:

 • Lawaai
  Geluiden boven de 80dB kunnen gehoorschade veroorzaken. Gehoorschade ontstaat voornamelijk door langdurig aanwezig zijn van luide geluiden zoals bij festivals, discotheken, concerten of bij plotselinge harde geluiden zoals vuurwerk.

 • Ouderdom
  Een andere welbekende oorzaak van gehoorschade is ouderdom. De oren en hersenen krijgen het op latere leeftijd moeilijker om geluiden te verwerken. Een hooroplossing biedt dan uitkomst.

Voorkom gehoorschade

Gehoorbeschadiging kan niet herstellen. Voorkomen is dus het essentieel. Dat kan door luidruchtige plaatsen te vermijden, mocht u toch luidruchtige concerten en andere feesten bezoeken draag daarbij dan altijd gehoorbescherming. Vaak worden schuimoordoppen uitgedeeld op grote feesten, maar nog beter is het om op maat gemaakte gehoorbescherming te dragen.

De kans op gehoorschade door hard geluid wordt versterkt door:

 • Volume van het geluid
  Hoe harder het geluid, des te schadelijker voor het gehoor.

 • Hoelang er naar het geluid geluisterd wordt
  Hoe langer er geluisterd wordt naar het geluid hoe groter de kans op schade zal zijn.

 • Frequentie van het geluid
  Hoe vaker men naar zeer hard geluid luistert hoe groter de kans op gehoorschade.

Twijfel?

Zijn er door het lezen van dit artikel twijfels zijn ontstaan over het functioneren van uw gehoor? Doe dan onze online gehoortest of kom langs in onze winkel voor een uitgebreide hoortest.

Twijfelt u over uw gehoor?

Doe direct de online hoortest of maak een afspraak voor een hoortest in onze winkel.